Leiderschap begint bij zelfonderzoek

We zitten in een transformatietijdperk die de wereld, bedrijven en mensen behoorlijk doet schudden. Veiligheid, controle, macht is niet meer wat werkt binnen veel bedrijven en organisaties. Niet voor niets zijn steeds meer mensen die mee willen bezig met persoonlijke ontwikkeling en zelfonderzoek. Want het is ook een menselijke transitie waarin we nu zitten.

De huidige tijd maakt ons als mens bewuster en geeft ons nieuwe inzichten. Gewoon omdat we op collectief niveau ons meer bewust zijn. Een stukje evolutie, een bijzondere tijd dat je nu leeft!
Je kunt hardnekkig vast blijven houden aan het oude: Controle, macht, continu druk zijn, je grenzen overgaan, materie, negatieve verbindingen, strijd. Dit zal bij velen klachten gaan geven als slecht slapen, leegte ervaren, twijfels, spanning, angsten en continu voel hebben ‘aan’ te staan. Ook worden deze symptomen zichtbaar wanneer je teveel uit contact bent met jezelf. Helaas worden deze symptomen vaak heel laat opgemerkt omdat we de leegte en onrust niet willen voelen. Hard werken en/of andere afleiding is dan de beste remedie. Ik denk dat dit de reden is dat er zoveel mensen met symptomen van burn-out rondlopen. En ik zie er heel veel die dit pas heel laat toegeven aan zichzelf. Een deel in ons vraagt om tijd en aandacht. Ik leer mensen om weer in verbinding met zichzelf te komen. Want alleen vanuit deze verbinding is echt leiderschap in deze tijd mogelijk, wat heb jij met je leven te doen? Wat beweegt jou vanuit je hart?

Transformatie je kan het niemand opleggen

Kijk eens om je heen, alles verandert enorm snel. Er zijn veel mooie initiatieven en nieuwe werkwijzen ontstaan de afgelopen tijd. Een innovatief tijdperk en nieuwe mogelijkheden. Ben jij hierin meegegaan? Ik zie veel mooie initiatieven die managers de medewerkers op de werkvloer willen laten uitvoeren. Vanuit alle hoeken stormen de initiatieven en nieuwe mogelijkheden op ons af. Internet maakt dat we razendsnel bewust zijn van wat er allemaal mogelijk is. Toepassen van nieuwe tools en werkwijzen zorgt voor transformatie binnen bedrijven. Deze transformatie doe je tekort wanneer je alleen met de nieuwe tools en technieken werkt vanuit je oude ‘ik’. Het vraagt ook om een menselijke transformatie. Hoe kun je zelfsturende teams, verantwoordelijkheden en passie verwachten wanneer jezelf nog werkt vanuit controle, formele macht, oude overtuigingen en patronen.

Bij deze persoonlijke transitie is het van belang dat er geluisterd wordt naar de weerstand en de behoeften zodat deze gezien worden. Het vraagt om leiderschap van iedereen.

Positieve beweging van binnenuit

Wanneer je vrij wilt bewegen en anderen hierin mee wilt nemen dan weet je ook dat formele macht en controle niet meer werkt. Controle en macht hoort bij het tijdperk wat wij nu hebben verlaten en wij hebben nu de kans mee te gaan in het nieuwe tijdperk. Ook angst om te falen of oude, hardnekkige overtuigingen kunnen ervoor zorgen dat we niet groeien en/of veranderen. Je bent niet een losstaand individu in een organisatie, maar werkt vanuit jezelf in verbinding met de mensen om je heen.

Neemt het team waar je verantwoordelijk voor bent geen verantwoordelijkheid? Hoe makkelijk is het voor jou controle los te laten? Veel managers en ondernemers zijn controlefreaks en willen dat het gaat zoals zij voor ogen hebben. Ik weet er zelf alles van. Maar alleen al bewust zijn hiervan dat dit niet meer werkt brengt positieve verandering. Dit zal zichtbaar worden in je werk en/of op de werkvloer in het gedrag van anderen om jou heen. Het opent mogelijkheden dat mensen zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen. Ik kan nu veel meer werken vanuit vertrouwen en overgave.

Iedereen is met elkaar verbonden

Een conflict of strijd met iemand binnen je werk met klant of medewerker vertelt heel vaak ook iets over jezelf. Wanneer een situatie jou boos maakt, triggert of erg onrustig maakt dan geeft dit stress. Vaak zijn we geneigd om de ander de schuld te geven van deze situatie… zij nemen geen verantwoordelijkheid, zij handelen onrechtvaardig. Hierdoor scheid jij jezelf van de ander en dat kan niet want je bent onderdeel van, verbonden met het geheel. Hierin is het ook belangrijk te kijken of jij bijvoorbeeld niet een grens bent overgegaan of is er oude pijn in je geraakt?

Tijdens de coachsessies wordt vaak in één sessie al heel mooi zichtbaar waar de oorzaak ligt van een pijnlijke situatie. Inzicht in waarom we handelen, waarom we zo denken over anderen, waarom we steeds moeten strijden. Misschien ben je al lang een grens over gegaan of wordt er iets in jou getriggerd wat nog oude pijn is. Door vanuit je oude pijn te handelen en communiceren komt dit vaak over als macht, star, onprettig en zet anderen niet in beweging.  Jij of de ander houdt geen goed gevoel aan het gesprek over. In je volwassen deel blijven, in contact met jezelf handel je krachtig. Je uit je behoeften en anderen mogen open zijn in wat dit met hun doet. Observeer de onverschilligheid, weerstand of positieve reacties en zet dit juist in om het op een nog hoger plan te tillen. Laat jezelf en de ander er helemaal zijn. Het gaat hier allemaal om bewustwording, acceptatie en loslaten wanneer je dit wenst. Natuurlijk kan het blijken dat iets of iemand niet mee kan komen in nieuwe werkwijzen.

Het voorkomt spanning, scenario’s uitdenken en langdurige stress. Het voorkomt vaak ook dat de ander onrechtvaardig, onprettig of passief reageert. Gebeurt dit wel dan kan je dit doen vanuit een heldere observatie en vanuit daar keuzes maken. Ik help graag inzicht geven in de tijd waarin we nu leven en hoe je vanuit meer vertrouwen en overgave kan werken.

Leer wat je voelt

Wanneer jij  met zelfonderzoek naar jouw irritatie, behoefte, overtuiging, stresssensoren durft te kijken kan er extern als vanzelf veel positief veranderen. Waarom zou je rond blijven lopen met oude, hardnekkige overtuigingen, negatieve emoties en stress?

Vrijheid voelen is leren wat je voelt. Voor mij is dit leiderschap! Vanuit overgave, intuïtie en vertrouwen.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.